Esterházy Kastély

Esterházy Kastély

A Pápa központjában található Esterházy-kastély megújulása óta a település legnagyobb vonzereje. Miután a terület 1626-ban az Esterházy család birtokába került, Eszterházy Ferenc rezidenciát terveztetett Franz Anton Pilgrammal a vár helyére. Halálát követően Fellner Jakab, majd Grossmann József folytatta a munkát. A barokk kastély 1784-ben készült el.

Az Esterházy-kastély története

A II. világháborút követően a szovjet hadsereg kezébe került, ekkor jelentős károkat szenvedett. Ezután városi könyvtár, zeneiskola, művelődési ház és múzeum is működött benne. Renoválták a külső homlokzatot, majd a kastélykápolnát a barokk falfestménnyel együtt, melyért Europa Nostra-díjat kapott. A főépület felújítása 2015-ben fejeződött be.

Tárlatvezetés

A fél óránként induló tárlatvezetések során a látogatók megismerhetik a barokk főúri élet mindennapjait. Ehhez hozzátartozik egy kisfilm, mely bemutatja a város történetét és látnivalóit. Megtekinthető a Joseph Ignaz Mildorfer által kifestett kastélykápolna. A kézműves műhelyben az érdeklődők betekintést nyerhetnek a csokoládékészítés trükkjeibe. A keleti szárnyban kapott helyet a gyermekbirodalom, ahol a pápai Esterházy-kastély Lego építőkockákból készített mása látható. A 4×4 méteres terepasztalon kétszázezer Legoból rakták össze a 1:40 arányú kastélyt. Az alkotás annyira élethű, hogy még a díszes párkányokat, az oldalszárnyak bejáratai feletti motívumokat és a család címert is ábrázolja. A vállalkozó kedvű gyerekeket 8 játékasztallal várják, hogy megépítsék a saját kastélyukat.

Nyitvatartás: Hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig

Utolsó tárlatvezetés időpontja: 17.00 óra

Pénztárzárás: 17.30 órakor