Esterházy Templom és Mauzóleum – Ganna

Esterházy Templom és Mauzóleum – Ganna

Esterházy Templom és Mauzóleum

1748-ban az Esterházyaknak három fő birtoka volt hazánkban: Tatán, Pápán és Csákváron. A grófi család tagjai arra kérték Esterházy Károly püspököt, hogy az építtessen Gannán egy templomot. A kérés külön kiemelte, hogy a szent helynek egyedinek kell lennie.

A mauzóleum tényleg egyedi kinézetű lett, mely a neoklasszicizmus jegyeit viseli. A templomban gyönyörű, homokkőből megmunkált szobrok találhatóak. A belső padsorok 1818-ban készültek, s azóta is itt állnak a szentélyben. A templom szerkezetét tűzön hajlított, gyantával átitatott gerendák alkotják, amelyhez az elmúlt évszázadokban szintén nem kellett hozzányúlni. Ha körbetekintünk találunk itt eredeti süttői márványt, gyönyörű faoltárt. A templomot 1818 nyarán szentelték fel.

A kör alaprajzú központi kripta az itáliai keresztelőkápolnákat idézi. Nyolc karcsú oszloppal tartott kupolás középrésze van, és csehboltozatos kerengőjéről közelíthetők meg a szarkofágokat és koporsókat tartalmazó oldalfülkék. A középső rész szintje kissé mélyebb, centrumában kör alaprajzú márványoltáron kettős korpusz helyezkedik el. Egy kereszten azért függ két Krisztus-alak, hogy egyszerre két pap mondhasson szentmisét, az egyikük fehér miseruhában az élőkért, másikuk feketében a holtakért.

A mauzóleum mint építészeti alkotás magyarországi hatása leginkább az egri székesegyház altemplomán érezhető, amely Hild Józsefnek, Charles Moreau tanítványának műve.

A kriptában az Esterházy család számos jelentős tagja fekszik. A koporsókat és szarkofágokat családonként helyezték el. A XIX. század első felének kőszarkofágjait a század második felétől díszes, romantikus és eklektikus, gyakran oroszlánkörmökkel, baglyokkal, sőt delfinekkel tartott érckoporsók váltják fel.

Gannán itt tartják hetente a misét, hiszen ez az épület a falu máig használatban lévő temploma is egyben.

Cím: Ganna Fő utca 37.

A Templom és Mauzóleum kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható!
Elérhetőség: +3630 304 3362

Jegyárak (mely az idegenvezetés díját is tartalmazza):

Felnőtt: 800 Ft/fő
Diák: 500 Ft/fő